Acar Jeruk
Bahan:
- 4 biji jeruk limau kasturi
- 5 biji mangga jeruk kering
- 10 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 20 biji buah prune kering
- 4 biji cili merah } dibuang biji dan
- 4 biji cili hijau } dipotong memanjang
- 1 sudu kecil campuran jintan putih + jintan manis
- 1 camca ketumbar
- 1/2 camca lada hitam
- 2 sudu besar cuka
- 2 inci halia dimayam memanjang
- 1 sudu makan gula
- garam dan serbuk perasa secukupnya
* buah2 asam yg lain boleh dimasukkan mengikut citarasa masing2.
Cara:
- Campurkan jintan, ketumbar dan lada hitam dan ditumbuk hingga halus.
- Panaskan minyak dlm kuali. masukkan bhn yg ditumbuk tadi. Goreng hingga garing dan pecah minyak. masukkan cuka.
- Setelah itu masukkan jeruk kering yg telah disatukan. Kemudian masukkan segelas air sejuk.
- Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah yang berulas serta halia yg telah dimayam. Masukkan pula garam dan serbuk perasa dan gula. kacau dan biarkan kering.